Onze sponsors

Cafe de Vecht
Profile Hafkamp
Auto Wientjes
Uenk Bouw- en Sloopmaterialen BV
Lucky Light Project Verlichting B.V.
Loon- en Grondverzetbedrijf E. Hissink
Neijenhuis Schoenen & Sport Vaassen
Konstruktiebedrijf van Straaten
Kraam90
Slachterij Meijerink
BW & S
Kokkie Twello
BuyBay
Kamphorst administraties
Installatietechniek de Vecht
BW & S
Fa. Veldwijk Sportprijzen en relatiegeschenken
Westrik Snacks
Impression Vormgeving & Illustratie
Ten Have Metaalwerken
WeteringseBroek.NL
Boekhandel Oonk
Garage de Vecht
Urilift B.V.

Workshop voetbaltactiek

vorige pagina

Gisteravond hebben 5 trainers van V en L deelgenomen aan een workshop “voetbaltactiek”. Deze workshop werd verzorgd door Your Tactical Analist. Een organisatie die veel profvoetballers begeleid in het beter worden van hun voetbalkwaliteiten waaronder spelers als Stefan de Vrij en Leroy Fer.

De 4 uur durende workshop werd gehouden bij Go-Ahead Eagles in Deventer. Voor V en L namen hoofdtrainer Erwin Elders, trainer 2e elftal Gert Wagenvoort, trainer JO19 Marc Leerkes, trainer JO12 tevens TC lid John Overvelde en ondergetekende deel aan deze workshop.

Naast deze talentvolle trainers waren ook aanwezig: John Stegeman hoofdtrainer Eagles, Jan Willem Kromkamp en zijn opvolger Eric Witthie hoofd opleidingen Eagles, Ugur Yildrim trainer JO17 GAE en hoofdtrainer Turkse Kracht Apeldoorn en Jean Paul de Jong oud hoofdtrainer Fc Utrecht aanwezig.

De avond stond in het teken van het analyseren van de individuele speler. Steeds kwam de vraag naar voren: “Wat zie je dat de individuele speler doet”. Vind je dat goed of fout. Hierdoor ontstonden er regelmatig prachtige discussies temeer omdat er eigenlijk geen goed of fout is want vaak had de keuze van de individuele speler te maken met de principes (deze avond fundamentals genoemd) die de trainer/vereniging heeft bepaald/gekozen. Als voorbeeld werd getoond hoe de verdediging van Ajax snel druk naar voren geeft waarbij de individuele verdedigers van Ajax snel zullen instappen. Als tegenhanger van deze manier van voetballen werden de Italiaanse verdedigingen getoond die wat behoudender verdedigen omdat hun principe anders is.

Tijdens de avond werden veel beelden getoond waarbij de deelnemers eerst de opdracht kregen om te kijken naar een vooraf genoemde speler. In totaal werden 12 situaties 3x getoond waarbij wij de gelegenheid kregen  om op te schrijven wat wij zagen. Dit werd daarna klassikaal besproken. Hierbij werd veel aandacht gegeven aan kijkgedrag en het moment waarop de genoemde speler handelde. Maakte hij de juiste beslissing, op het juiste moment en scande hij daarbij zijn omgeving. Wist hij wat er om hem heen gebeurde. Erg interessant om eens je eigen visie te kunnen vergelijken met die van andere trainers en zeker als het dan gaat om de visie van de BVO trainers.

Het 2e deel van de avond kregen wij ongeveer 20 minuten van een wedstrijd van AJAX te zien en vooraf moest iedere deelnemer kiezen voor een individuele speler waarna je met 2 andere trainers die diezelfde speler hadden gekozen de analyse samen besprak. Ik had gekozen voor Ziyech. Vervolgens werd deze analyse weer klassikaal besproken. Mooi was om te merken dat onze analyse naadloos aansloot op die van de rechtsback Mazraoui. De samenwerking tussen deze spelers was beide werkgroepjes opgevallen. Ziyech vaak buiten stijf aan de zijlijn waardoor Mazraoui binnendoor kon opstomen. Taak was om niet alleen aanvallend te kijken maar ook hoe de speler in kwestie het verdedigend deed.

Al met al een leerzame avond waarbij ik in ieder geval 2 dingen heb meegenomen.

 1. is dat spelers leren van:   5% van wat ze horen,
                                          10% van wat ze lezen,
                                          20% van wat ze zien,
                                          30% van een demonstratie,
                                          50% van een discussie,
                                          75% van wat ze doen en
                                          80% van wat we ze uitleggen.
 2. Dat we in de TC eens gaan proberen om de V en L principes te beschrijven. Populair gezegd: Hoe willen wij voetballen bij VenL en hoe draagt een individuele speler daaraan bij.

Dick voor de Poorte.
Jeugd coördinator V en L

vorige pagina


Laatst gewijzigd door Gerard Klumper op 27-03-2019 © 2006 - 2021 sv V en L - Site by Bjorn   Beheer