Onze sponsors

BW & S
Slachterij Meijerink
WeteringseBroek.NL
Garage de Vecht
Kraam90
Installatietechniek de Vecht
Urilift B.V.
BuyBay
Kokkie Twello
Neijenhuis Schoenen & Sport Vaassen
BW & S
Profile Hafkamp
Impression Vormgeving & Illustratie
Loon- en Grondverzetbedrijf E. Hissink
Westrik Snacks
Konstruktiebedrijf van Straaten
Lucky Light Project Verlichting B.V.
Fa. Veldwijk Sportprijzen en relatiegeschenken
Uenk Bouw- en Sloopmaterialen BV
Kamphorst administraties
Auto Wientjes
Boekhandel Oonk
Cafe de Vecht
Ten Have Metaalwerken

Braamhaar deelt ervaringen met clubscheidsrechters

vorige pagina

Scheidsrechter betaald voetbal Erik Braamhaar deelt praktijk ervaringen met clubscheidsrechters sv V en L

Apeldoorn  27 februari 2013. Nadat ruim een jaar geleden het diploma Basis Opleiding Scheidsrechter met goed gevolg werd behaald door vier clubscheidsrechters van sv V en L, gingen deze leergierige mannen op bezoek bij de Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en Omstreken. Scheidsrechter betaald voetbal Erik Braamhaar deelde deze avond zijn opgedane praktijkervaringen in zowel het amateur als betaald voetbal  op een humoristische en didactische wijze. Door deze avond werden onze mannen in het zwart nog knapper dan ze al waren…... 

Op 16 jarige leeftijd, zo vertelde Erik Braamhaar, deed hij z’n eerste ervaringen op  als “scheids” in Tukker land op een vroege zondagavond  waarbij de dauw nog op het voetbalveld lag. Twee teams die voor hun plezier voetbalden en waarbij spelers hun blauwe overal omruilden voor sportkleding  twee minuten voor aanvang van de wedstrijd. Wel een streekderby maar het ging nergens om, volgens Erik.

Een  eerste ervaring  in een lage klasse, maar o zo belangrijk volgens de spreker.  Ook beleid van de KNVB om scheidsrechters hun ervaringen op te laten doen bij hun eigen club. Door het te doen leer je het meest en ontwikkel je ook een eigen stijl. Dit geldt voor meer zaken in het leven…. 

Wekelijks loopt Erik nog een rondje langs de velden  bij Enter Vooruit, om ouders en leiders te wijzen op het feit dat voetbal maar een spelletje is met vooral respect over een weer.

Met video beelden en de nodige humor ging Erik met ons de spelregels langs. Ook met recente praktijk voorbeelden uit het betaalde voetbal werden de nodige overtredingen bekeken en door het  aanwezige publiek beoordeeld. En de beste stuurlui staan aan wal…..

Er zijn op termijn te weinig scheidsrechters voorhanden om alle 31.000 wedstrijden per weekend te kunnen bemannen. Alternatieven als het afschaffen van de assistenten (voorheen grensrechters) passeerden de revue. Het aanstellen van een coördinator per vereniging om ook scheidsrechters te  ondersteunen bij hun vrijwilligerswerk is een nieuwe beleid van de KNVB .  

Mark Leerkes, Martijn Zweekhorst,  Ben Kamphorst en Harry van der Haar kijken terug op een leerzame avond, waarbij ook onderling de nodige wedstrijd ervaringen binnen sv V en L werden uitgewisseld. Dank aan onze TC (Frans Leerkes)  voor de inschrijving  en  Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en Omstreken  voor de organisatie van deze avond.

Erik Braamhaar ging met een fles wijn en een bos bloemen richting Tukkerland. Wij gingen nog knapper dan we al waren weer richting Beemte Broekland en De Vecht plus omstreken.

Om te testen of jullie ook zoveel kennis van de spelregels hebben, onderstaande prijsvraag:

Vraag 1:
Een verdediger trapt een directe vrije schop van buiten het strafschopgebied per ongeluk rechtstreeks in zijn eigen doel. Wat zal de scheidsrechter hier beslissen?
a. Hij kent het doelpunt toe en laat hervatten met een aftrap na geldig doelpunt.
b. Hij keurt het doelpunt af en laat hervatten met een doelschop.
c. Hij keurt het doelpunt af en laat hervatten met een hoekschop voor de tegenpartij.
d. Hij keurt het doelpunt af en laat de directe vrije schop overnemen.

Vraag 2:
Een verdediger wordt weggestuurd door het tonen van de rode kaart omdat hij in de middencirkel een tegenstander  op grove wijze heeft beledigd. De scheidsrechter heeft hiervoor het spel onderbroken toen de bal in het strafschopgebied van de overtredende partij was. Hoe moet de wedstrijd worden hervat?
a.  Met een indirecte vrije schop.
b. Met een strafschop.
c. Met een scheidsrechtersbal.
d. Met een directe vrije schop.

Vraag 3:
De doelverdediger heeft, op de grond liggend, slechts een vinger op de bal. Mag de bal nu worden gespeeld?
a. Alleen door de tegenstander.
b. Alleen door een medespeler.
c. De bal mag niet meer worden gespeeld.
d. De bal mag door iedereen worden gespeeld.

Vraag 4:
Wanneer gaat de speeltijd in bij het begin van de wedstrijd?
a. Wanneer de speler die de aftrap neemt de bal heeft aangeraakt.
b. Wanneer de tweede speler na de aftrap na de aftrap de bal heeft aangeraakt.
c. Wanneer de bal is getrapt en in voorwaartse richting beweegt.
d. Wanneer de bal is getrapt en over de middenlijn of in voorwaartse richting beweegt.

Vraag 5:
Op het moment dat aanvaller A op het doel schiet, staat een medespeler van a buitenspel. Dit is volgens de scheidsrechter niet strafbaar. De bal komt nu via de vuisten van de doelverdediger bij deze speler terecht, die daarna kans ziet om nu wel te scoren. Wat beslist de scheidsrechter nu?
a. Hij keurt het doelpunt goed.
b. Hij keurt het doelpunt af en laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de medespelers van A de bal ontving.
c. Hij keurt het doelpunt af en laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de medespeler van A stond toen de aanvaller A op het doel schoot.
d. Hij keurt het doelpunt af en laat hervatten meteen doelschop.

Leden van VenL kunnen de antwoorden tot 1 april a.s. mailen naar redaktie@svvenl.nl
Hoofdprijs:  compleet voetbalpakket ter waarde van € 100,- 

vorige pagina

Foto 1

Afbeelding 1

Foto 2

Afbeelding 2

Foto 3

Afbeelding 3

Laatst gewijzigd door Gerard Klumper op 03-03-2014 © 2006 - 2021 sv V en L - Site by Bjorn   Beheer